26-02-08

Hoofdstuk 3 "Van de deur en het sleuteltje"

131313420_5_QqOR

Opa in het vorige verhaaltje zei ik dat het is net of ik u al mijn hele leven en langer ken.
Toen zei je dat het ook zo is maar ik begrijp dat niet, hoe kan dat nou Opa?
Dat kan je maar van ginder uit zien en begrijpen, net zoals je hier pas een stad kunt zien als je boven op een hoge kerktoren zit of vanuit een klein vliegtuig naar beneden kijkt.
Kunnen we dan terug in de tijd opa kan iedereen dat?

Zolang we op de aarde zijn kunnen slechts zeer weinig mensen dat gestuurd doen of doen wanneer ze dat maar willen, maar er komen steeds meer en meer mensen die dat onverwacht wel eens meemaken.
Hoe dan opa reizen die gewoon er heen of zo?

Ze reizen met hun bewustzijn terwijl zij hun lichaam hier achter laten, net zoals je in een droom kunt dromen dat je een zonnige vakantie in het zuiden beleeft terwijl je lichaam toch thuis in je bedje blijft liggen in een koud winterland.
Kan je dat leren dan opa en van wie?

Als je tijd daarvoor gekomen is en het ook nuttig is voor je dan kan dat vanzelf komen en kan iemand je soms helpen om je wat te leren, maar als het niet goed voor je is en je er nog niet klaar voor bent dan kan niemand het je leren en zou je er zelfs gek en ziek van kunnen worden. Sommige domme mensen proberen dit met kruiden en vernietigen zo hun hele leven. Het is als een deur; als ze op slot is en je  hebt de sleutel nog niet gekregen voor je eigen veiligheid, dan kan je proberen de deur open te breken maar als je ze dan weer wilt sluiten zul je tot je grote angst zien dat, dat niet meer gaat want je hebt geen sleutel en het slot is zelfs kapot.

Maar die mensen die daar door heen breken dan opa, hoe komen die er dan weer uit?
Dikwijls nooit meer en dan moeten zij naar het gekkenhuis omdat zij er gek van worden en alles door elkaar heen zien en horen.
Hebben alle mensen die in het gekkenhuis zitten dat gedaan opa?

Neen, helemaal niet, maar misschien hier en daar wel iemand, en misschien zelfs meer dan we weten.
Die zit overal en voor haar/hem zijn geen deuren, die zit dus ook in jou en in je gevoelens en gedachten, allemaal kleine deeltjes van Haar/Hem.

Wel fijn voor God dat ik geen deuren heb met een sleutel erop hé opa, anders kon ie nooit naar binnen.
Maar kindje toch, als ie overal en altijd is, hoe zou ie dan ergens niet binnen kunnen, hij is toch overal binnen, altijd en overal.
Maar als God in iedereen binnen kan hoe komt het dan dat mensen zo boos doen tegen elkaar opa, God wil dat toch niet?

Wat wil God wel, wat wil God niet? Zolang we aan een verstand denken dat werkt zoals dat van de mensen zullen we dat nooit kunnen begrijpen. Het is even onmogelijk dat je computer met zijn computer programma's je zou kunnen begrijpen want het menselijk begrip is iets wat niet in een machine zit. Zo kan ook de volledige begripsvorm van wat jij je als God voorstelt nooit door een mens bevat worden.

Dus niet alle mensen denken het zelfde over God? Maar hoe kan dat nou opa, mama zegt dat je dat uit de bijbel moet leren.

Er bestaan nu eenmaal evenveel godsbeelden als dat er mensen zijn, maar je bent toch nog niet vergeten wat ik je gisteren zei? De meeste mensen zeggen liefst aan de anderen wat ze moeten doen en denken omdat ze nu eenmaal hun versleten jasje en versleten schoenen niet durven ruilen voor een nieuw en gepaster model.

En "geleerden", ook "Gods geleerden" leren verder aan hun leerlingen wat zij moesten leren zonder ooit zelf op onderzoek te zijn gegaan, zonder alles in vraag gesteld te hebben. 

Daar houden de mensen niet van en dat maakt ze zo bang dat men zelfs soms mensen daarvoor doodt. Dat gebeurde zelfs reeds ongeveer 2500 jaar geleden met meneer Socrates. Als men hem iets zei dan vroeg hij steeds waarom zeg je dat , waarom weet je dat, tot men moest toegeven dat men in feite niets wist en alles had aangenomen van anderen.

Dan was men klaar om zelf te gaan beginnen met denken.
Opa, als je nu heel stil bent dan zou je God toch moeten kunnen horen als hij in jou is?

Juist, als men heel stil is dan kan je jezelf horen, maar dit doe je niet met je oren maar wel met je gevoel. Omdat jezelf dus met al je gedachten en al je gevoelens een stukje van God bent, want die is toch alles, kun je  van binnen in jezelf voelen of iets juist is of onjuist, wat je het best moet gaan doen of helemaal niet en dat is steeds zonder een waarom/daarom er bij.

Waarom kunnen niet alle mensen dat leren opa is het te moeilijk?

Het is niet zo moeilijk om iets te leren wat je reeds bekend is maar om die dingen te leren moet je met iets beginnen waarvan je nog niet wist dat het bestond en dat is veel moeilijker. Erger nog, dan moet je toegeven dat bijna al wat je dacht te weten en dat jou en je mama en papa en oma en opa en veel verder terug de mensen zekerheid gaf wel eens fout zou kunnen geweest zijn. Dan worden de mensen bang omdat ze geen idee meer hebben waar ze zullen uitkomen.

Dan zijn ze de weg kwijt hé opa, dan kunnen ze niet meer naar huis...
Zo ongeveer, ze weten dat ze dan nog verder zullen groeien en nooit meer in hun oude schoenen en oude mantel zullen kunnen.

Maar dat is toch fijn. als je iets nieuws hebt wil je toch die oude dingen niet meer aan..

Maar zij weten van zichzelf dat ze andere mensen steeds verboden hebben dit te doen en hen er zelfs voor uitgelachen hebben en gekwetst. Zij moeten dan onvermijdelijk hun eigen fouten gaan inzien en dat doet hen pijn omdat zij nog niet geleerd hebben dat schuld en boete niet echt bestaan “dat er enkel groei is en probleem en oplossing”.

Je hoeft toch niet bang te zijn als God altijd bij je en in je is?
Je denkt nog teveel aan dat oude mannetje met zijn lange witte baard, maar die heeft nooit ergens anders bestaan dan in de beperkte menselijke geest.

Nee hoor ik weet niet eens of ie een baard heeft of niet, is het wel een man want wat in de bijbel staat is ook maar door mensen opgeschreven misschien wisten die het ook niet, dat kan toch opa?
Slim bedacht, zo is het helemaal.

Het maakt toch ook niet uit wat God is opa, een vrouw of een man? Mensen zijn toch alleen maar hier op aarde zegt de juf, dan kan God toch geen mens zijn?
Hoe zou God een man, een vrouw of zelfs een mens kunnen zijn als Zij/Hij alles is?
Oh ja alles, overal en in alles tegelijk anders kan het God niet zijn. Is de naam dan wel goed opa, heet het dan wel God?

De mens geeft nu eenmaal alles een naam, ook dat wat hij helemaal niet begrijpen kan.
Wel jammer dat we niet alles begrijpen kunnen Opa, komt dat ooit nog?

Alles? dat is heel veel hoor!

Als wij samen weg gereisd zijn kan het dan?

Dan komen we weer wat verder in onze mogelijkheden om te begrijpen, maar dan zullen er ook weer veel nieuwe vragen rijzen.

Kunnen we wat we geleerd hebben dan ook aan de mensen die achter blijven leren?

Wat we daar zullen leren zal te moeilijk zijn voor de mensen die achterblijven. Ginder zullen wij ook geen mens meer zijn zoals hier, anders zouden we daar niet meer bij kunnen leren.

Dat klinkt wel raar opa maar als jij er bij bent, ben ik daar niet bang voor hoor!
Waarom zou je bang kunnen zijn?

Dat weet ik nog niet, maar het lijkt me raar om geen mens meer te zijn maar iets anders.

Alles op zijn tijd en plaats. Misschien moet je nu de tijd nemen om al die dingen eens rustig op je te laten inwerken, want met denken en studeren krijg je daar geen inzicht in.

Ok Opa, dank je wel voor dit mooie verhaal.
copyright Lucia

 

Commentaren

een hele wijze opa, groetjes

Gepost door: merel | 26-02-08

De commentaren zijn gesloten.